Poppenkast

Ken je het nog? ‘Jan Klaassen, Jan Klaassen, Jan Klaassen ben je thuis? Doe open je gordijntje en kom maar met Katrijntje.’ De herinnering van dit lied staat bij de meeste mensen in het geheugen gegrift. Wat een heerlijk gevoel was het om bij de poppenkast te zitten, te wachten tot het gordijn open ging en het avontuur zou beginnen. De poppenkast is al eeuwenoud, en nog steeds staat het gegarandeerd voor een hoop vertier voor kinderen. En nog steeds kun je poppenkast theater op locatie vinden op veel plekken in Nederland.

Poppenkast

Een poppenkast is letterlijk een ‘kast’. Een bouwwerk, meestal van hout, waarbij vanaf de achterkant een theaterspel wordt opgevoerd met behulp van poppen. Het is vaak gemaakt van houten latten of een stalen frame. Aan de voorkant zit een raam, dat afgesloten wordt door gordijnen. Aan de achterkant kunnen de theaterspelers plaatsnemen, zittend of staand, afhankelijk van de hoogte van het raam. Zij doen vervolgens de poppen aan hun handen en brengen ze voor het raam, zodat het eruit ziet alsof het geluid van hun stemmen uit de poppen komen. De kinderen aan de voorkant kijken dus naar een schouwspel van poppen. Je zou kunnen zeggen dat de poppenkast het vroegere tv kijken was. Maar de tv heeft dit vermaak niet overbodig gemaakt. Nog steeds worden op allerhande plekken poppenkast theaters op locatie uitgevoerd.

Jan Klaassen en Katrijn

Het meest beroemde personage van de poppenkast is toch wel Jan Klaassen. Samen met zijn vrouw Katrijn speelt hij vaak de hoofdrol in de stukken die met de poppenkast worden opgevoerd. Jan Klaassen is een man met een puntmuts en een grote, kromme neus. Hij is een beetje dommig maar heeft het hart op de goede plek. Jan Klaassen vraagt vaak het publiek van kinderen hulp bij de taken die hij moet uitvoeren. Omdat hij ietwat onhandig is, vraagt hij de kinderen vaak om te passen op een voorwerp dat hij later weer nodig heeft. Zodra er vervolgens iets met het voorwerp gebeurt, beginnen de kinderen Jan Klaassen te roepen. Maar vaak gaat het helemaal fout, omdat hij dat alweer is vergeten. Uiteindelijk lopen de avonturen van Jan Klaassen meestal goed af.

Modern

Het klinkt misschien allemaal wat ouderwets. Maar het poppenkast theater is vandaag de dag nog steeds razend populair, zowel bij kinderen als bij het volwassenenpubliek. Je kunt een poppenkast theater dan ook prima inhuren voor feesten en partijen. Vaak zijn er prachtige uitvoeringen en verschillende acts waarbij het publiek actief betrokken wordt. Zo zie je, bepaalde dingen zijn niet te vervangen door moderne gadgets of media. Sommige dingen zijn echt tijdloos.

 

 

Poppenkast theater op locatie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *